НАДА У ХУМАНОСТ И ДОБРОТУ
23.02.2012

У оквиру активности подршке социјално-угроженом становништву Градске општине Палилула, председник општине проф.др Игор Новаковић, са сарадницима и донаторима обишао је породични дом Слађане Димитријевић, самохране мајке, која са дванаестогодишњом ћерком Миљаном живи у насељу Ледена стена. Овим поводом, захваљујући предузећу „Светлост“ и акцији РТВ „Зона“, Слађани Димитријевић је уручен шпорет на чврсто гориво али и поклони општине, Нишке млекаре и компаније „Јумис“.

Овој породици смо обећали још огрева-рекао је председник општине др Игор Новаковић. Крајем прошле године, доставили смо три метра дрва а кроз пројекат Еxchange 3 пружали смо и друге видове помоћи. Сада смо такође донели пакет са основним животним намирницама и кућном хемијом. По речима Новаковића пројекат Еxchange је помогао општинској управи да сагледа праву социјалну слику на Палилули. У оквиру ове акције пројектни тимови обишли су преко 4000 породица. За нас у општини Палилула – истакао је председник Новаковић, сваки људски живот је важнији од неколико центиметара асфалта. „Колеге новинари, пратећи наше активности, видели сте какве су све људске судбине, нажалост многи то не схватају. Захваљујем се фирми „Светлост“ која је показала солидарност и РТВ „Зони“. „Светлост“ је једна од ретких компанија која се придружила нашем путу и овој породици поклонила шпорет. Председник Новаковић најавио је да ће општина купити Миљани књиге за седми разред а истог дана, након посете овој девојчици обезбеђена и гардероба. Мајка Слађана прима 8000 динара социјалне помоћи а само књиге за ћерку Миљану коштају око 13000 динара. Сувишно је причати о томе како се ова породица сналази.

Мени ова помоћ много значи, рекла је Слађана Димитријевић, видно узбуђена посетом. Много сам задовољна. Шпорет немам годинама. Када сам чула вест да ћу га добити на поклон нисам могла да спавам од среће и радости. Живим од социјалне помоћи која износи 8000 динара. Од тога ми одбијају 2000 динара на име алиментације коју плаћам мужу јер са њим живи и мој син. Већ сам добијала помоћ од Градске општине Палилула у виду пакета и дрва. Моја ћерка и ја тешко проживљавамо ово сиромаштво. Он нема услова да учи и зато и није баш неки ђак. Неколико пута је одлазила од куће. Другарице нећа да јој дођу јер се стиде. Обраћала сам се и Центру за социјални рад за смештај али су ми рекли да морам да будем инвалид да би ме сместили негде. Тешко проживљавамо ову зиму. Успели смо нешто мало да се загрејемо али ова кућа је од тугле и прокишњава.

По речима Игора Новаковића, председника општине Палилула, у време када су одређиване границе будућих градских општина у Нишу, некако су оне несрећно подељене и није се водило рачуна о социјалној карти становника. Сада смо ми у општини Палилула у веома незавидној ситуацији. По званичној статистици 46 одсто корисника Центра за социјални рад у Нишу је са територије наше општине, истиче Новаковић, а незванично ова статистика прелази и преко 50 процената. Много је становништва „које је невидљиво“. То су особе без личних докумената, нарочито међу становницима у Ромским насељима и избеглим и расељеним лицима. У протеклих годину дана, остваривањем пројеката подршке социјално угроженом становништву Палилуле и сарадњом са Центром за социјални рад, радници ове општине обишли су више хиљада становника и пружили помоћ угроженој категорији грађана а затим и регистровали ове породице са територије општине Палилула.